Нов и по-прецизен ДНК анализ на прочутата мумия на Ледения човек показва,

...
Нов и по-прецизен ДНК анализ на прочутата мумия на Ледения човек показва,
Коментари Харесай

Леденият човек Йоци е бил с по-тъмен цвят на кожата и плешив

Нов и по-прецизен ДНК анализ на фамозната мумия на " Ледения човек " демонстрира, че този античен човек не е този, за който сме го считали.
5300-годишната мумия, наречена Йоци, е най-старото човешко тяло, намирано в миналото непокътнато.

Той очарова света, откогато тялото му беше намерено за пръв път в италианските Алпи Етцал през 1991 година Но методът, по който множеството хора си показват този 46-годишен мъж, не е прецизен.

Според изследване, ръководено от откриватели от немския институт " Макс Планк ", Йоци може би не е бил окосмен кавказки ловец-събирач, както допускаха предходни реконструкции, а земеделец със относително тъмна кожа и оплешивяваща глава.

" Анализът на генома разкри фенотипни характерности като висока пигментация на кожата, мрачен цвят на очите и мъжко оплешивяване, които са в внезапен контрастност с предходните реконструкции, показващи светла кожа, светли очи и много окосмен мъж ", сподели еволюционният антрополог Йоханес Краузе от института " Макс Планк " в Германия.

Учените може би знаят какво е ял Йоци и по какъв начин е звучал гласът му, само че по какъв начин е изглеждал - това е различен въпрос.

Първото изследване на генома на Йоци е извършено през 2012 година и откри доказателства, че този човек е бил тясно обвързван с днешните сардинци. По този метод се допуска, че той е произтекъл от популации на източни ловци-събирачи и кавказки ловци-събирачи, които са се слели през петото хилядолетие.

Но новите открития не откриват сходно потекло. Вместо това откривателите откриха в генома на Йоци " извънредно висок " генезис на анадолски земеделци, по-висок от този на съвсем всички други известни популации в Европа по това време.

Откритията сочат, че Йоци е бил непосредствен родственик на неолитни земеделци в Анадола, където през днешния ден се намира страната Турция. По-късно те мигрират в Италия, само че остават относително изолирани в Алпите и се държат настрани. Резултатите от изследването са оповестени в „ Cell Genomics “.

Възможно е предците на Йоци да са почнали да се смесват с ловци-събирачи в други елементи на Европа единствено няколко десетки генерации преди раждането му - относително къс интервал от време от позиция на еволюцията на популацията.


В генома на Йоци откривателите откриват доказателства за земеделска диета и пигментация на кожата, която е по-тъмна от тази, която нормално се среща измежду днешните европейски популации.

Откриват и рискови алели, свързани с мъжкото оплешивяване. Каквато и коса да е имал ловецът, тя евентуално е била черна.
Откритията съответстват с външния тип на самата мумия, изяснява Краузе, която е тъмна и няма коса. Но предходни изследвания одобряваха, че този външен тип е резултат от замразяването в продължение на хилядолетия, а не е тъкмо показване на външния тип на Йоци приживе.

Авторите на новия разбор признават, че " един-единствен субект има... лимитирана разграничителна дарба при представянето на историята на популацията на своето време и район ", само че резултатите им съответстват с други антични хора, открити в Италия.

Едно тяло, открито покрай южните Алпи, да вземем за пример, при последните изследвания на генома също показва висок анадолски фермерски генезис.

" Ще са нужни бъдещи изследвания с по-плътна извадка от южните Алпи, с цел да се повторят нашите открития и да се покаже дали Леденият човек е бил отклоняване или представител на своята популация ", заключават откривателите.

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР